Radiotherapie, Verder met en na kanker

Verder met uw leven tijdens en na kanker

U bent in behandeling of uw behandelingen zijn klaar. In deze tijd van onzekerheid over uw toekomst kan het lastig zijn om uw leven, zoals het was voordat u ziek werd, weer op te pakken. Werk, hobby’s, uw relaties, seksualiteit: alles voelt of is nu waarschijnlijk anders. Het vertrouwen in uw lichaam is minder. De toekomst ziet er wellicht anders uit. Blijft de kanker weg? Moet u nog regelmatig op controle? Op deze pagina leest u meer over initiatieven waar u steun en adviezen kunt vinden om uw leven weer op te pakken.

Praktische sites en apps

Op onze pagina ‘Praktische sites & apps’ staan links naar fijne adviezen en ervaringen van anderen. Of volg een online programma op uw eigen tempo, zoals de Kanker Nazorg Wijzer.

Centrum voor leven met en na kanker

Een centrum voor leven met en na kanker is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten. In dit centrum staat u als (ex-)patiënt of naaste centraal. U moet niets, maar kan er van alles: praten met een gastheer of gastvrouw, lotgenoten ontmoeten, een kop koffie drinken, of gewoon even tot rust komen in een warme en gastvrije omgeving. Ook worden in het centrum verschillende creatieve, ontspannende én actieve activiteiten, lezingen en gespreksgroepen georganiseerd.

Brancheorganisatie IPSO
IPSO is de organisatie waarbij de centra voor leven met en na kanker zijn aangesloten. Ons land telt ruim 100 IPSO-centra. In totaal werken daar zo’n 4500 gemotiveerde vrijwilligers. Vaak zijn dit (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden.

De deur staat open
U bent van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan één van de centra voor leven met en na kanker. Een afspraak maken is niet nodig.

Kijk op de website van IPSO en vind een centrum bij u in de buurt. Neem gerust een naaste mee.

Hieronder vindt u de centra die gevestigd zijn in de omgeving van Instituut Verbeeten.

Meer weten?
Meer informatie vindt u hieronder en op de website van IPSO.
Ieder centrum voor leven met en na kanker heeft een eigen website. U leest hier informatie over openingstijden en activiteiten. Meld u aan voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de activiteiten die worden georganiseerd.

Aandacht

Een team van betrokken en getrainde vrijwilligers staat voor u klaar om naar u te luisteren en u te begeleiden. Zij begrijpen de uitdagingen waarmee u te maken hebt en bieden persoonlijke ondersteuning afgestemd op uw behoeften. Geen mens is immers gelijk.

Lotgenotencontact

Delen van ervaringen met iemand die hetzelfde meemaakt of meegemaakt heeft als u. Een luisterend oor, misschien ook het uitwisselen van praktische informatie en tips. Lotgenoten hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Dat kan steun geven.
In het centrum worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd voor lotgenoten onder begeleiding van een ervaren gespreksleider. Herkenning, erkenning en respect voor ieders ervaring staan centraal.
Met lotgenotencontact versterk je elkaar.

Informatie

In het centrum draait alles om het bieden van hulp en ondersteuning om uw leven met en na kanker zo goed mogelijk te maken. Het is een veilige omgeving om alle vragen te stellen die in u opkomen. Regelmatig zijn zorgprofessionals te gast die een informatieve bijeenkomst verzorgen, bijvoorbeeld over:
– werk en kanker
– voeding en kanker
– bewegen en kanker

Ontspanning

Het centrum organiseert creatieve en ontspannende workshops. Even bezig zijn met schilderen, knutselen, tekenen of lekker koken. Verschillende centra organiseren ook (groeps-)wandelingen onder begeleiding van een wandelcoach.
Op afspraak verzorgen sommige centra ontspannende massages, yogalessen of meditatie op muziek. Alle ontspannende activiteiten worden begeleid door professionals.

Positieve Gezondheid

Het denken over gezondheid en ziekte is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Lange tijd zagen we gezondheid vooral als afwezigheid van ziekte. Alle aandacht ging uit naar klachten en gezondheidsproblemen en naar de oplossing daarvan. Maar mensen zijn niet hun ziekte. Positieve Gezondheid kijkt breder. Positieve Gezondheid legt de nadruk niet op de ziekte van mensen, maar op de mensen zelf. Op hun veerkracht om zich aan te passen aan wat zich in hun leven voordoet. Op vaststellen wat hun leven betekenis geeft. De centra werken vanuit deze brede kijk op gezondheid.
Bekijk de website van Positieve Gezondheid.

Wat zeggen gasten na een bezoek aan een IPSO-centrum voor leven met en na kanker?

“Ik voelde me sinds lange tijd geen patiënt maar een gast.”
“Mensen die weten wat de impact van kanker is.”
“Hier begrijpt iedereen wat kanker met je doet.”
“Even ontsnappen aan de medische molen.”
“Loop gewoon eens binnen.”
(bron: website diverse centra voor leven met en na kanker)

Wat zegt IPSO zelf?

“We werken hard aan onze missie: psychosociale zorg voor iedereen die geraakt wordt door kanker. 96% van onze gasten ervaart een positief effect. Daarnaast vindt 84% dat door het bezoek aan het IPSO-centrum voor leven met en na kanker hun kwaliteit van leven is verbeterd. Beter kunnen ontspannen en beter hulp durven vragen scoren ook hoog. Tot slot is vastgesteld dat de IPSO-centra een belangrijke bijdrage leveren aan arbeidsparticipatie.”
(bron https://ipso.nl/)

Adressen centra in omgeving van Instituut Verbeeten

Tilburg
IPSO Centrum Midden Brabant
Wilhelminapark 29
5041 EC Tilburg
Telefoon 013 – 785 16 81
E-mail info@ipsocentrummb.nl
Website IPSO Centrum Midden Brabant – Ipso

Breda
De Honingraad
Johan Willem Frisolaan 100
4818 LH Breda
Telefoon 076 – 565 52 91
E-mail welkom@honingraad.nl
Website De Honingraad – Ipso

Oosterhout
Poppy’s
Mathildastraat 69
4901 HC Oosterhout
Telefoon 06 – 81 30 97 70
E-mail info@inloophuispoppys.nl
Website Poppy’s – Ipso

Den Bosch
Vicki Browhuis
Aartshertogenlaan 469
5213 JA ’s-Hertogenbosch
Telefoon 073 – 614 85 50
E-mail info@vickibrownhuis.nl
Website Vicki Brownhuis – Ipso

Waalwijk
Toon
Jan de Rooystraat 15
5141 EN Waalwijk
Telefoon 0416 – 65 27 34
E-mail info@thhw.nl
Website TOON – Ipso

Kanker Nazorg Wijzer

Bent u herstellende na kanker? Door de Open Universiteit (Heerlen) is met financiering van KWF een online programma ontwikkeld dat helpt bij uw herstel. Dit online programma heet de Kanker Nazorg Wijzer en kunt u zelf thuis gebruiken wanneer het u het beste uitkomt.

De Kanker Nazorg Wijzer:

  • Helpt u inzichtelijk te maken wat er goed gaat en waar u aan wilt werken. U bepaalt zelf waarmee u aan de slag gaat.
  • Biedt informatie over vermoeidheid, weer aan het werk gaan, relaties, seksualiteit en intimiteit, angst en sombere gevoelens, beweging, voeding en stoppen met roken. Per onderwerp krijgt u adviezen en tips.
  • Deelt ervaringen van andere ex-patiënten. In verschillende video’s vertellen zij over hun herstel. Ook vindt u hier video’s van zorgverleners en deskundigen die uitleg geven over diverse onderwerpen.

Aan de slag met uw herstel
Ex-patiënten die de Kanker Nazorg Wijzer hebben gebruikt, zijn heel positief over het programma. Het heeft hen goed geholpen bij hun herstel.
Wilt u gebruikmaken van de Kanker Nazorg Wijzer? Bezoek dan de website. Na registratie hebt u een half jaar toegang. Een verwijzing van de specialist of huisarts is niet nodig.