Radiotherapie, Ondersteunende diensten, Behandeling

Ondersteunende diensten

Naast bestraling bieden we ook ondersteuning tijdens uw behandeling, die uw behandeling ten goede kan komen. Denk daarbij aan stoppen met roken, de juiste voeding, maatschappelijk werk en extra fysieke zorg en ondersteuning. De juiste tips en adviezen kunnen veel betekenen tijdens uw behandeling, zowel op mentaal als fysiek vlak.

Lees op deze pagina meer over:

Vragen? Bel ons gerust.

Bekijk hier onze telefoonnummers.

Doktersassistenten

De doktersassistenten staan voor u klaar, bieden waar nodig een luisterend oor en zijn gespecialiseerd in de zorg voor bestralingspatiënten. Bovendien werken zij nauw samen met uw behandelend arts. Hierdoor zijn zij goed op de hoogte van uw specifieke situatie.

U kunt hen tegenkomen bij de wondzorg, bloedafname en hyperthermiebehandelingen. Ze assisteren onze radiotherapeut-oncologen op de OK bij brachytherapie prostaat of brachytherapie gynaecologie. Verder dragen zij zorg voor mensen die poliklinisch behandeld worden vanuit een zorginstelling. Ook staan zij u te woord aan de telefoon en binnenkort via beeldbellen.

Radiotherapie, Ondersteunende diensten, Doktersassistenten

Onze doktersassistenten blijven zich ontwikkelen en raken nooit uitgeleerd. Zo hebben zij o.a. aanvullende scholingen gevolgd, zoals de mammacareopleiding en (oncologische) wondzorgscholingen.

Hebt u vragen? Bel onze doktersassistenten gerust via 013 – 594 75 65 of spreek hen aan wanneer u hen ziet lopen. Zij helpen u graag.

Maatschappelijk werk

Te horen krijgen dat u kanker hebt, geeft een enorme schok, er verandert veel in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, sociaal en mentaal krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, boosheid en verdriet, allemaal emoties die bij het ziektebeeld horen. Daarnaast spelen er mogelijk allerlei vragen door uw hoofd, bijvoorbeeld wat betreft uw werk, kinderen en verdere toekomst.

In Instituut Verbeeten kunt u bij de maatschappelijk werker terecht met uw vragen, gedachten en gevoelens rondom uw ziek zijn. De maatschappelijk werker maakt deel uit van de behandeling en de zorg. Patiënten en hun naasten, die naar aanleiding van de ziekte vragen of problemen hebben of behoefte hebben aan een gesprek over hun situatie, kunnen een beroep doen op de maatschappelijk werker. U kunt onze maatschappelijk werkers bereiken via 013 – 594 77 77 of via maatschappelijkwerk@bvi.nl.

Radiotherapie, Behandelroute, Ondersteunende diensten, Maatschappelijk werk
Stoppen met roken, breken sigaret, niet roken

Stoppen met roken poli

Vaak denken mensen dat het te laat is om te stoppen met roken als de diagnose kanker al gesteld is. Het tegendeel is waar: ook als u kanker hebt, bevordert stoppen met roken uw lichamelijk herstel, blijkt uit onderzoek.

Door te stoppen met roken neemt het hele lichaam, dus ook de tumor, zuurstof beter op. Hierdoor kan de radiotherapie meer effect hebben. Ook herstelt het gezonde weefsel, dat onvermijdelijk mee wordt bestraald, sneller doordat er meer zuurstof in uw bloed zit. Stoppen met roken is daarom voor alle patiëntengroepen van belang.

Diëtisten

Goede voeding helpt om goed in conditie te blijven en om uw weerstand tijdens de bestraling zo optimaal mogelijk te houden. Goede voeding is ook belangrijk voor het herstel na de behandeling. Het is niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Lees de folder Voedingsadviezen tijdens en na een bestralingsbehandeling voor meer informatie. Wanneer uw voedingstoestand minder goed is of als u een bestraling krijgt die voedingsproblemen kan veroorzaken, krijgt u een afspraak met de diëtist.

Lees meer over een afspraak bij de diëtist

De tumor of de behandeling kan klachten geven met eten en drinken. Wij maken voor u een afspraak als het risico op klachten met eten en drinken verhoogd is.

Klachten kunnen zijn:

  • Minder goed kunnen kauwen of slikken.
  • Vermindering of verandering van smaak.
  • Vermindering van eetlust.

U krijgt altijd een afspraak als u een bestraling krijgt van:

  • de mond-, neus- en keelholte
  • de slokdarm
  • de long
  • het buikgebied

Wij maken ook een afspraak voor u, als u:

  • 6 kg in 6 maanden ongewenst bent afgevallen en/of
  • 3 kg in 1 maand ongewenst bent afgevallen en/of
  • drinkvoeding of sondevoeding gebruikt.

Maak zelf een afspraak met de diëtist als u merkt dat u klachten hebt met eten of drinken, of als u ongewenst meer dan 3 kg in 1 maand afvalt. Ongewenst gewichtsverlies verhoogt de kans op infecties en vermoeidheid. Het kan er ook voor zorgen dat u langzamer herstelt van uw behandeling.

Onze diëtisten zijn bereikbaar via 013 – 594 77 77. Geef uw naam en telefoonnummer door en de diëtist probeert u dezelfde dag terug te bellen. Korte vragen kunt u ook sturen naar voedingsinfo@bvi.nl.