Ondersteunende diensten

Naast bestraling bieden we ook ondersteuning tijdens uw behandeling, die uw behandeling ten goede kunnen komen. Denk daarbij aan stoppen met roken, de juiste voeding, maatschappelijk werk en extra fysieke zorg en ondersteuning. De juiste tips en adviezen kunnen veel betekenen tijdens uw behandeling, zowel op mentaal als fysiek vlak. 

Doktersassistenten

De doktersassistent biedt u een luisterend oor en probeert u te helpen met informatie, begeleiding, advies en praktische tips. Voorbeelden hiervan zijn: voorlichting over uw ziektebeeld, bijwerkingen, informatie over huidverzorging en lotgenotencontact. De doktersassistenten van Instituut Verbeeten zijn gespecialiseerd in de zorg voor bestralingspatiënten. Zij werken bovendien nauw samen met uw behandelend arts, waardoor zij goed op de hoogte zijn van uw specifieke situatie. Heeft u vragen? Bel onze doktersassistenten via 013 - 594 75 65 of mail doktersassistent@bvi.nl

Vragen? Bel ons gerust

Doktersassistenten
013 - 594 75 65
(werkdagen tussen 8.45 en 17.00 uur)

Maatschappelijk werk

013 - 594 77 77

Stoppen met Roken Poli
076 - 889 51 95

Diëtisten
013 - 594 77 77

Voor meer informatie kunt u ook onze folders online bekijken of downloaden.

Maatschappelijk werk

Te horen krijgen dat u kanker hebt, geeft een enorme schok, er verandert veel in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel, sociaal en mentaal krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, boosheid en verdriet, allemaal emoties die bij het ziektebeeld horen. Daarnaast spelen er mogelijk allerlei vragen door uw hoofd, bijvoorbeeld wat betreft uw werk, kinderen en verdere toekomst.

In Instituut Verbeeten kunt u bij de maatschappelijk werker terecht met uw vragen, gedachten en gevoelens rondom uw ziek zijn. De maatschappelijk werker maakt deel uit van de behandeling en de zorg. Patiënten en hun naasten, die naar aanleiding van de ziekte vragen of problemen hebben of behoefte hebben aan een gesprek over hun situatie, kunnen een beroep doen op de maatschappelijk werker. U kunt onze maatschappelijk werkers bereiken via 013 - 594 77 77 of via maatschappelijkwerk@bvi.nl.

Lindsay MW Wachtkamer
Breken Van Sigaret Stoppen Met Roken

Stoppen met roken poli

Vaak denken mensen dat het te laat is om te stoppen met roken als de diagnose kanker al gesteld is. Het tegendeel is waar: ook als u kanker hebt, bevordert stoppen met roken uw lichamelijk herstel, blijkt uit onderzoek.

Door te stoppen met roken neemt het hele lichaam, dus ook de tumor, zuurstof beter op. Hierdoor kan de radiotherapie meer effect hebben. Ook herstelt het gezonde weefsel, dat onvermijdelijk mee wordt bestraald, sneller doordat er meer zuurstof in uw bloed zit. Stoppen met roken is daarom voor alle patiëntengroepen van belang.

Bent u patiënt van Instituut Verbeeten en wilt u hulp bij het stoppen met roken? Dan kunt u een afspraak maken met de coaches van de stoppen met roken poli. Aanmelden kan via uw radiotherapeut-oncoloog, de radiotherapeutisch laboranten of de baliemedewerkers aan de centrale receptie. Instituut Verbeeten werkt hiervoor samen met Sinefuma. Zij zijn bereikbaar via 076 - 889 51 95 of smrp@bvi.nl. Ook familieleden of vrienden die willen stoppen met roken kunnen zich aanmelden voor een afspraak met een coach. 

Voeding

Goede voeding helpt om goed in conditie te blijven en om uw weerstand tijdens de bestraling zo optimaal mogelijk te houden. Goede voeding is ook belangrijk voor het herstel na de behandeling. Het is niet nodig om een speciaal dieet te volgen.
 
Voldoende drinken
Wanneer u voldoende drinkt, zijn uw nieren beter in staat om afvalstoffen uit te scheiden. Het advies is om tijdens de bestraling ongeveer 10 koppen of bekers vocht per dag (1½ liter) te drinken. Als u ook chemotherapie krijgt hebt u meer vocht nodig: 14 koppen (2 liter). Dat kan zijn: water, melk, karnemelk, yoghurt, vla, bouillon, soep, vruchtensap, limonade, koffie en thee.

Voedingsadvies
Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten, daarom adviseren wij u om de volgende producten dagelijks te kiezen:

  • 3 - 4 bekers melkproducten, 500 ml (melk, karnemelk, yoghurt, kwark, vla, pap)
  • 1 - 2 plakken kaas
  • 1 - 2 plakken vleeswaren
  • 100 gram vlees, vis, kip, ei of vegetarische vleesvervangers

Daarnaast zijn belangrijke producten:

  • 3 - 4 lepels groenten
  • 2 stuks fruit of vruchtensappen

En naar behoefte:

  • brood (bruin, meergranen) of graanproducten (havermout, Brinta, muesli)
  • aardappelen, pasta of rijst
  • boter, margarine, halvarine of olie

Wij streven er naar uw gewicht in de bestralingsperiode stabiel te houden. Wanneer uw voedingstoestand minder goed is of als u een bestraling krijgt die voedingsproblemen kan veroorzaken, krijgt u een afspraak met de diëtist. Onze voedingsdeskundigen zijn bereikbaar via 013 594 77 77 of voedingsinfo@bvi.nl.