Inwendige bestraling (brachytherapie)

Naast uitwendige radiotherapie is het mogelijk dat er inwendig radiotherapie wordt gegeven. Dit wordt brachytherapie genoemd. Brachy betekent: op korte afstand, dichtbij. Bij inwendige radiotherapie wordt radioactief materiaal in het lichaam dichtbij of in de tumor aangebracht. Op deze manier kan zeer plaatselijk worden bestraald.

Informatiefolders

Voor meer informatie kunt u ook onze folders online bekijken of downloaden.

Inwendige bestraling bij prostaatkanker

Bij inwendige bestraling van de prostaat plaatst de uroloog Van het ETZ samen met de radiotherapeut-oncoloog radioactieve jodiumzaadjes in de prostaat. Deze jodiumzaadjes geven straling af waardoor de kankercellen vernietigd worden. 

De behandeling
Een anesthesioloog brengt u onder algehele narcose. U krijgt een blaaskatheter. De uroloog maakt eerst een echografie. Met deze echografie bepaalt de radiotherapeut-oncoloog waar hij de jodiumzaadjes gaat plaatsen. Onder echogeleide brengt hij daarna deze jodiumzaadjes in.

Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent brengt een verpleegkundige u terug naar uw kamer. De blaaskatheter mag er in de loop van de middag uit. Hebt u geplast, en is uw blaas leeg? Dan mag u naar huis.

Goed om te weten
Bij de behandeling van prostaatkanker blijft het radioactief materiaal in het lichaam van de patiënt. De radioactiviteit neemt dan langzaam af. 

Inwendige bestraling bij gynaecologische tumoren

De radiotherapeut–oncoloog plaatst bij u één tot drie holle buisjes in de vagina. Daarna krijgt u een CT-scan, die wij gebruiken om uw bestralingsplan te maken. Later sluiten we de buisjes aan op het bestralingstoestel. Met een afstandsbediening sturen we een radioactieve bron door de holle buisjes naar het te bestralen gebied.

De bestraling gebeurt op een kamer op de afdeling Inwendige Bestraling. Deze bestraling duurt enkele minuten en is pijnloos. Na de bestraling verwijderen we de buisjes en de blaaskatheter. Als de blaaskatheter en de buisjes verwijderd zijn mag u zich opfrissen. Hierna mag u naar huis.

Samenwerking met het ETZ

Inwendige bestraling kan zowel klinisch (tijdens een kortdurende ziekenhuisopname) als poliklinisch plaatsvinden. Een opname voor een behandeling in Instituut Verbeeten vindt plaats via het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.