Behandelroute Radiotherapie Instituut Verbeeten

Uw behandelroute bij Instituut Verbeeten

U bent door uw arts doorverwezen naar ons. Een spannende tijd breekt aan. Het kan in zo’n geval fijn zijn als u weet wat u kunt verwachten. Op deze pagina vindt u onze behandelroute, van de voorbereidingen thuis en uw eerste gesprek tot de laatste bestralingsafspraak.

Leest u zich goed in?

Dan bent u voorbereid en weet u wat u kunt verwachten.

Tijdlijn behandelroute

Behandelroute, Radiotherapie, Afspraak maken

1. Afspraak maken: onze medewerker van de Polikliniek belt u op voor een afspraak

Deze medewerker vertelt u ook op welke locatie we u verwachten.
Ook krijgt u een vragenlijst opgestuurd per post of per e-mail.

2. Voorbereiding: bereid uzelf voor op de afspraak

Bekijk vooraf goed wat u meeneemt naar uw eerste afspraak. Dat maakt het voor u en ons gemakkelijker. Neem gerust iemand mee naar uw afspraak. Twee personen horen vaak meer dan één.

Neem verder mee:

  • de ingevulde vragenlijst;
  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs);
  • het pasje of (digitale) polis van uw zorgverzekeraar;
  • een actuele lijst met medicijnen. Deze vraagt u bij uw apotheek op.

3. Ontvangst: u meldt zich aan de receptie in de hal

U bent op één van onze locaties. Een medewerker ontvangt u en beantwoordt uw eerste vragen. Zij maakt een pasfoto van u voor in uw dossier en u krijgt een patiëntenpas. Deze pas gebruikt u om:

  • tijdens uw bestralingsbehandeling gratis te parkeren bij Instituut Verbeeten. Meer informatie over parkeren bij onze locaties leest u hier.
  • u aan te melden bij de aanmeldzuil. Dit doet u voor iedere afspraak.

De medewerker verwijst u naar de wachtruimte waar de radiotherapeut-oncoloog (RTO) u binnen roept voor uw eerste gesprek. De RTO is de arts die zorgt voor uw bestralingsbehandeling.

4. Eerste gesprek: de radiotherapeut-oncoloog of physician assistent bespreekt met u de bestralingsbehandeling

De radiotherapeut-oncoloog (RTO) of physician assistent (PA) kijkt wat het beste bij u en uw situatie past. Hij of zij heeft uw medische gegevens uit uw ziekenhuis gekregen. De RTO of PA legt u uit wat uw opties zijn en welke voor- en nadelen de behandeling heeft. Ook vertelt hij of zij wat u kan verwachten van de behandeling en de mogelijke bijwerkingen.

Hebt u vragen? U krijgt voldoende tijd om deze te stellen. Hebt u na het gesprek nog een vraag? Bel ons gerust of schrijf de vraag alvast op voor de volgende afspraak.

5. Voorbereiding: de (PET-)CT-scan maken we om de houding bij iedere bestraling te bepalen

Als voorbereiding op uw bestraling krijgt u een (PET-)CT-scan in Verbeeten Tilburg. Deze scan laat zien waar de tumor, lymfeklieren en/of operatiegebied liggen. Hieronder leest u hoe de voorbereiding verloopt.

  • De laboranten helpen u om een houding te vinden waarbij u stil kan blijven liggen. Lukt dit niet? Dan helpen de laboranten u met verschillende hulpmiddelen.
  • Ligt u in de juiste houding? Dan start de (PET-)CT-scan.
  • Na de (PET-)CT-scan maken de laboranten nog een foto van uw houding.

Soms is het nodig dat u voorbereidingen volgt voor de (PET-)CT-scan en de bestralingen. Als dit bij u zo is, krijgt u dit van tevoren te horen. Ook leest u meer informatie in de folder over uw bestraling.

U krijgt geen uitslag van de (PET-)CT-scan. De scan gebruiken we voor het maken van het bestralingsplan.

Mouldroom: hulpmiddelen op maat
In de mouldroom maken we hulpmiddelen die steun geven bij het stil blijven liggen. Hierdoor kunnen we nog nauwkeuriger bestralen. U krijgt een afspraak bij de mouldroom als dit voor u nodig is.

Radiotherapie, Behandelroute, Bestralingsplan

6. Uw bestralingsplan: uw behandeling op maat

Na de (PET-)CT-scan maken wij uw bestralingsplan. Met de beelden die bij de (PET-)CT-scan zijn gemaakt, tekenen we precies aan in welke gebied u bestraald moet worden. Hierna berekenen wij met speciale software vanuit welke richting en hoe lang u bestraald moet worden. Uw bestralingsplan maken wij volledig op maat.

We maken en controleren uw bestralingsplan zorgvuldig. Daarom kan het tot twee weken duren voordat u iets van ons hoort. Als het bestralingsplan klaar is, bellen we u om een afspraak voor uw eerste bestraling te maken. U hoort dan ook hoeveel bestralingen u krijgt. In principe bestralen we alleen op werkdagen. Meer informatie over uw bestralingsafspraken leest u in deze folder.

7. De bestralingsbehandelingen

De eerste bestralingsbehandeling: we nemen de tijd voor u
U komt naar één van onze locaties. U meldt zich met uw patiëntenpas aan bij de aanmeldzuil en gaat daarna zitten in de juiste wachtruimte. De radiotherapeutisch laborant roept u binnen als u aan de beurt bent. De laborant vertelt wat er gaat gebeuren en wat u kunt verwachten. U krijgt voldoende tijd om vragen te stellen.

De juiste houding
De radiotherapeutisch laboranten leggen u voor iedere bestraling in dezelfde houding als met de (PET-)CT-scan. Met behulp van speciale camera’s controleren ze deze houding. Dit noemen we oppervlaktescanning.

De bestraling: blijf zo stil mogelijk liggen

  • Zodra u in de juiste houding ligt, verlaten de laboranten de bestralingsruimte.
  • U bent tijdens de bestraling alleen in de ruimte. De laboranten zien u op een beeldscherm.
  • Zij controleren via de oppervlaktescanning of u goed stil ligt.
  • Als u goed stil ligt, start de bestraling.
  • De straling ziet en voelt u niet. In de bestralingsruimte blijft geen straling aanwezig.
  • Bestralen doet geen pijn.

Wordt u langer dan één week bestraald? Op donderdag zijn de nieuwe bestralingsafspraken voor de week daarna bekend. Deze print u bij de aanmeldzuil.

8. Controle: afspraak met uw medisch specialist(en) van Instituut Verbeeten

Tijdens uw bestralingsbehandelingen hebt u contact met onze zorgprofessionals. Dit kan telefonisch, via beeldbellen of op één van onze locaties.

Zorg voor uw totale welzijn

Aandacht voor uzelf helpt u bij de bestralingen. Hieronder leest u wat u zelf kunt doen en op deze pagina wat onze ondersteunende diensten voor u kunnen betekenen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Goede voeding helpt om in conditie te blijven en om uw weerstand tijdens de bestraling zo optimaal mogelijk te houden. Het is ook belangrijk voor het herstel na de behandeling. Het is in de meeste gevallen niet nodig om een speciaal dieet te volgen. In de folder: ‘Voedingsadviezen tijdens en na een bestralingsbehandeling’ leest u adviezen die passen bij een gezonde voeding.
    In sommige gevallen wordt er voor u een afspraak met de diëtist gemaakt. Bijvoorbeeld als uw voedingstoestand minder goed is. Of als u een bestraling krijgt die problemen met eten kan veroorzaken.
  • Voldoende bewegen zorgt voor een groter uithoudingsvermogen en meer spierkracht. Kijk welke vorm van bewegen bij u past en waar u energie van krijgt. Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Op fyneon.nl vindt u een oncologisch fysiotherapeut bij u in de buurt.
  • Stoppen met roken zorgt dat de bestraling effectiever is. Ook verkleint dit de kans dat de kanker terugkeert. Wilt u hulp bij het stoppen met roken? De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft geen eigen risico te betalen. Meer informatie leest u op sinefuma.com.
  • Heb aandacht voor de mentale aspecten die de ziekte en behandeling met zich meebrengen. Onze maatschappelijk werkers kunnen u begeleiden in het omgaan met deze aspecten. Mocht u dit prettig vinden, kunt u rechtstreeks contact met hen opnemen. Lees meer hierover in onze folder of geef het aan bij één van onze medewerkers. Daarnaast kan een ‘Centrum voor leven met en na kanker’ u helpen bij het vinden van afleiding, ontspanning of een luisterend oor. Kijk op ipso.nl voor een centrum bij u in de buurt.

We snappen dat het niet altijd makkelijk is om gewoontes aan te passen. Durf om hulp te vragen. Zo zorgen we samen voor de best mogelijke ervaring tijdens uw behandeling.