Succesvolle start online adaptieve radiotherapie prostaatkanker in Breda

Eind januari zijn we succesvol gestart met het uitvoeren van online adaptieve radiotherapie voor patiënten met prostaatkanker op de Ethos in Breda. Of de patiënten in aanmerking komen voor adaptieve radiotherapie is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het behandelschema en afwezigheid van een kunstheup en pacemaker. Inmiddels hebben we meer dan 130 adaptieve bestralingen bij in totaal 8 patiënten succesvol uitgevoerd.

Het verschil tussen normale en adaptieve radiotherapie?

Bij standaard radiotherapie wordt na de CT scan, die een patiënt aan het begin van de behandeling krijgt, het bestralingsplan gemaakt. In dat bestralingsplan berekenen we precies vanuit welke richting en hoe lang de patiënt bestraald moet worden. Op het bestralingstoestel wordt m.b.v. dagelijkse beeldvorming (CBCT) de patiënt zo gepositioneerd dat het doelgebied goed binnen de bestralingsvelden ligt. 

Bij adaptieve radiotherapie wordt m.b.v. dagelijkse beeldvorming (CBCT) en Artificial Intelligence door het behandelteam vooraf aan iedere bestraling het bestralingsplan aangepast op de anatomie van dat moment. Dat kan helpen om gezond weefsel nog meer te sparen dan bij een standaard behandeling mogelijk is.

Het behandelteam bestaat initieel uit 2 laboranten, een radiotherapeut-oncoloog en een klinisch fysicus. De verwachting is dat de behandeling in de toekomst geheel door de laboranten uitgevoerd kan worden.

De toekomst

In de toekomst zal adaptieve radiotherapie ook worden uitgevoerd in Tilburg en Den Bosch en worden ingezet voor de bestraling van andere doelgebieden, zoals blaaskanker.