Nieuw bestralingstoestel ‘Ethos’ op locatie Tilburg in gebruik genomen

Op alle locaties van Instituut Verbeeten worden in de nabije toekomst bestralingstoestellen vervangen. In Tilburg is dat inmiddels al een feit. Breda en Den Bosch volgen in een later stadium. Met de aankoop van de nieuwe versnellers geven we een nóg betere invulling aan de missie van waardegedreven zorg.

Officieel in gebruik genomen

De voorbereidingen voor ingebruikname van de nieuwe versneller zijn eerder dit jaar al van start gegaan. Zo controleerden we de nauwkeurigheid van de berekeningen en dosisafgifte en ontwikkelden we werkwijzen voor de bestralingsvoorbereiding en bestralingsbehandeling. Daarnaast stelden we de periodieke controles vast.
Nadat op 7 mei de eerste nieuwe versneller de locatie in Tilburg in is gehesen en het toestel is afgesteld en getest, kregen onze medewerkers scholing van fabrikant Varian Medical Systems om met de nieuwe versneller te werken. Alles was precies op tijd afgerond voor de eerste bestralingsbehandeling op 4 juli.

Brabants Dagblad besteedde aandacht aan dit feestelijke feit via het artikel "Kankerpatiënten zijn voortaan in zeven minuten behandeld met deze nieuwe bestraler van Instituut Verbeeten".
Bekijk hier de pdf-variant van dit artikel. 

Duurzaam verbeteren

Met de aankoop van deze versnellers leggen we de basis om in de toekomst de zorg voor onze patiënten duurzaam te verbeteren. Op dit moment werken we aan het voordeel dat, voor patiënten waarbij het nodig is, het bestralingsplan op het toestel aan de anatomie van die dag aangepast kan worden. Denk hierbij aan de behandeling van tumoren aan blaas, long, prostaat en gynaecologische kanker.