Instituut Verbeeten investeert in nieuwe bestralingstechnologie

“Elke patiënt met kanker verdient de beste behandeling."

Instituut Verbeeten investeert in innovatieve patiëntenzorg door de aanschaf van nieuwe bestralingstoestellen van Varian Medical Systems. Daarmee verhoogt Verbeeten de patiëntvriendelijkheid van de radiotherapeutische behandelingen. De nieuwe toestellen zorgen voor een kortere behandelduur, waarbij nog gerichter bestraald kan worden, zodat de patiënt nog minder last heeft van bijwerkingen.

Theo Veninga, Radiotherapeut-oncoloog bij Instituut Verbeeten:
“Elke patiënt met kanker verdient de beste behandeling. Het is voor onze patiënten geweldig dat wij met deze nieuwe technologie de bestraling nog nauwkeuriger kunnen toepassen, en, in de meeste gevallen, het behandeltraject korter en nóg effectiever maken.”

Op alle locaties van Verbeeten worden versnellers vervangen, zowel in Tilburg als Breda en Den Bosch. Met de aankoop van de nieuwe versnellers geeft Instituut Verbeeten een nóg betere invulling aan de missie van waardegedreven zorg. Dankzij de verkorte behandelingen kunnen er bovendien meer patiënten bestraald worden.

Ed Rutters, Voorzitter Raad van Bestuur van Instituut Verbeeten:
“Ons streven is om patiënten een zo optimaal en patiëntvriendelijk mogelijke behandeling te geven. Bestraling waarbij onze patiënten zo min mogelijk belast worden, met het hoogst mogelijke gezondheidsresultaat. Met de komst van de nieuwe versnellers geven we daar nog beter invulling aan.”

Scherp CT beeld in slechts 17 seconden

De nieuwe versnellers zorgen voor kortere en patiëntvriendelijkere behandelingen. Er zijn bijvoorbeeld geen vrij beweegbare onderdelen meer rondom de patiënt waardoor sneller, in slechts 17 seconden, een CT-beeld gemaakt kan worden, met een betere beeldkwaliteit. Ter vergelijking: het maken van een CT beeld duurt op de huidige toestellen 60 seconden. Op basis van dit CT-beeld wordt de patiёnt in de juiste positie gebracht voor de bestraling.

Tekenmoment Ed Rutters En Niels Wijdogen Klein

Dagelijks aanpasbaar bestralingsplan

Dankzij de nieuwe versnellers kan Instituut Verbeeten verder innoveren op het gebied van adaptieve radiotherapie en oppervlaktescanning.

Niels Wijdogen, Managing Director Varian Medical Systems Nederland:
“Adaptieve Radiotherapie is één van de belangrijkste ontwikkelen in de Radiotherapie. Mijn verwachting is dat deze vorm van behandeling uiteindelijk zal uitgroeien tot de nieuwe standaard. Instituut Verbeeten is met de aankoop van de nieuwe toestellen nog beter voorbereid op de toekomst.”

Adaptieve radiotherapie houdt in dat de bestraling iedere behandeling aangepast wordt aan de anatomie van de patiënt. Zo kan binnen enkele minuten een nieuw bestralingsplan gemaakt worden, volledig aangepast aan de ligging van de tumor en de omliggende organen van de patiënt op dat moment. De tumor kan iedere dag net iets anders liggen, bijvoorbeeld door een volle of lege blaas. Zo is de bestraling nog nauwkeuriger en worden gezonde organen beter gespaard, wat zorgt voor minder bijwerkingen.

Op de foto de ondertekening van het contract door Niels Wijdogen, Managing Director NL Varian Medical Systems en Ed Rutters, voorzitter Raad van Bestuur Instituut Verbeeten.

Duurzaam verbeteren

Instituut Verbeeten legt met de aankoop van deze versnellers de basis om in de toekomst de zorg voor patiënten duurzaam te verbeteren. Dankzij de nieuwe versnellers in combinatie met technieken zoals oppervlaktescanning en adaptieve radiotherapie kan  Verbeeten zich blijven doorontwikkelen. Daarnaast vergroten zij hun toegevoegde waarde in het oncologisch netwerk van ziekenhuizen.

Op de foto bovenaan deze pagina ziet u een deel van de projectgroep. Van links naar rechts: Esther Raaijmakers, Pieter v/d Berg, Niels Wijdogen (Varian), Willy de Kruijf, Ed Rutters, Pytrik Wassenaar (Varian), Roelof Postma (Varian) en Mario van de Sande (Intrakoop).