HyperSight; met betere beeldvorming nog doeltreffender bestralen!

Op maandag 17 juni 2024 is HyperSight in gebruik genomen. Deze technologie voor verbeterde CT-beeldvorming op het bestralingstoestel zorgt ervoor dat de patiënt tijdens de bestralingen nog nauwkeuriger gepositioneerd kan worden, waardoor patiënten zo min mogelijk bijwerkingen ervaren. Voor longtumoren kan het bestralingsplan na de bestraling aangepast worden als er anatomische veranderingen zijn. Door het gebruik van HyperSight kan deze planaanpassing nu al tijdens de bestraling plaatsvinden, zogenoemde online adaptieve radiotherapie, waarmee de nauwkeurigheid van de bestraling verbeterd kan worden.

Online adaptieve radiotherapie

Met online adaptieve radiotherapie kan tijdens de bestraling het bestralingsplan aangepast worden aan de anatomie van de patiënt van die dag. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan een nieuw bestralingsplan gemaakt worden, volledig aangepast aan de ligging van de tumor en de omliggende organen van de patiënt op dat moment. Zo is de bestraling nog nauwkeuriger en worden gezonde organen beter gespaard, wat zorgt voor minder bijwerkingen.

Verschil in beeldvorming tussen huidige en verbeterde techniek HyperSight.

De toekomst

Het doel is om de verbeterde beeldvorming van HyperSight uiteindelijk ook te gaan gebruiken bij alle andere te behandelen gebieden.

Stichting Verbeeten Challenge

Mede door de opbrengsten van de Verbeeten Challenge in 2023 en 2024  is het mogelijk gemaakt om HyperSight aan te schaffen en te implementeren voor longkankerpatiënten.