Stereotactische bestraling (radiotherapie) bij hersentumor(en)
U krijgt in Instituut Verbeeten een stereotactische bestralingsbehandeling. In deze folder leest u meer informatie over deze behandeling.
Wat is een stereotactische bestraling?
Stereotactische bestraling is een vorm van uitwendige bestraling. We geven heel nauwkeurig vanuit veel verschillende richtingen een hoge dosis straling op de tumorcellen (kankercellen). De behandeling bestaat daarom maar uit enkele bestralingsbehandelingen. Omdat stereotactische bestraling heel gericht is, is deze vorm van bestralen alleen geschikt voor kleine tumoren of uitzaaiingen.
Voorbereiding op uw bestraling
Als voorbereiding op uw bestraling krijgt u een (PET)CT-scan in Tilburg. Dit onderzoek laat zien waar de tumor zich bevindt. Met deze scan bepalen we ook in welke houding u bij iedere bestraling komt te liggen.
In de mouldroom maken we hulpmiddelen die bijdragen aan de nauwkeurigheid van uw bestraling en die steun geven bij het stil blijven liggen. Het kan zijn dat u een afspraak krijgt bij de mouldroom.
Soms is het voor het maken van de scan nodig om contrastvloeistof te geven. Hierdoor is er goed onderscheid te maken tussen de verschillende weefsels. Uw radiotherapeut-oncoloog vertelt u of het geven van contrastvloeistof bij u nodig is. Als u allergisch bent voor contrastvloeistof, kan u dit van tevoren al aangeven op de vragenlijst.
De duur van dit onderzoek is 20 tot 40 minuten.
Na het onderzoek wordt uw bestralingsplan gemaakt. Zodra dit bestralingsplan klaar is, krijgt u van ons bericht wanneer u met uw bestraling begint.
Soms wordt er ook een nieuwe MRI-scan gemaakt. Uw radiotherapeut-oncoloog bespreekt met u of dit voor u nodig is.
Wat kunt u thuis zelf doen
- Wij vragen u om sieraden en piercings, die in het bestralingsgebied zitten, af te doen en thuis te laten. Dit is nodig voor de scan én voor iedere bestralingsbehandeling.
De bestraling
De radiotherapeutisch laboranten leggen u op de bestralingstafel in dezelfde houding als bij de scan en controleren deze. U bent tijdens uw bestraling alleen in de bestralingsruimte. Via een camera en een intercomsysteem houden de laboranten u vanuit de bedieningsruimte in de gaten. Straling voelt en ziet u niet. Bestraald worden doet geen pijn.
Na ongeveer 15 minuten kunt u de bestralingsruimte weer verlaten. De bestraling zelf duurt slechts een paar minuten.
Mogelijke bijwerkingen van de bestralingsbehandeling
Korte termijn
Mogelijke bijwerkingen die tijdens of tot 3 maanden na de behandeling kunnen optreden:
- Huidirritatie
Jeuk of schilfering van de huid in het bestraalde gebied. - Haaruitval in het bestraalde gebied
- Vermoeidheid
Neem voldoende rust. Het is wel belangrijk om in beweging te blijven. - Klachten van het hoofd
Zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Uw radiotherapeut-oncoloog kan indien nodig medicatie voorschrijven.
Lange termijn
De kans op lange termijn bijwerkingen is klein. Er is een kans op beschadiging van het hersenweefsel in het bestraalde gebied (radionecrose). Dit kan in sommige gevallen klachten veroorzaken. Uw radiotherapeut-oncoloog bespreekt met u met welke mogelijke bijwerkingen u rekening kunt houden.
Contactgegevens
Bespreek uw vragen en mogelijke bijwerkingen altijd met de laboranten van uw bestralingstoestel en met uw radiotherapeut-oncoloog. Kunt u hiermee niet wachten tot uw volgende afspraak of hebt u geen afspraak meer? Bel dan met Polikliniek Radiotherapie.
Polikliniek Radiotherapie
Openingstijden: | maandag tot en met vrijdag 08.45 – 17.00 uur |
Telefoonnummer: | 013 – 594 75 65 |
Ervaart u een mogelijke bijwerking buiten de openingstijden van Instituut Verbeeten en kunt u niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenpost.
Meer informatie
Wilt u meer informatie lezen of bent u op zoek naar een patiëntenvereniging of centrum voor leven met en na kanker? Kijk dan op onze website met praktische sites en apps: www.verbeeten.nl/praktisch