Zonder vrijwilligers geen Verbeeten Challenge

Ruim 40 vrijwilligers zetten zich dit jaar in om de Verbeeten Challenge tot een succes te maken. Tijdens dit sportieve evenement kan iedereen - recreatief of sportief, individueel of als team - samen de strijd aangaan tegen kanker! Dit jaar vindt alweer de 9e editie plaats op zondag 21 april 2024 op het Olympiaplein in Tilburg. In deze blog vertellen Riquette, Dennis, Cindy en Pee-Jay over hun waardevolle werk als vrijwilliger.  

Foto Dennis

We doen het voor een mooi en belangrijk doel

Veel van de vrijwilligers van de Verbeeten Challenge helpen al een aantal jaren mee. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. Riquette, voorzitter van de Verbeeten Challenge en al vijf jaar vrijwilliger: “Er zijn té veel mensen die geconfronteerd worden met kanker. Ze moeten behandelingen ondergaan met alle (vaak vervelende) gevolgen van dien. Daarom zet ik me in als vrijwilliger om patiëntvriendelijkere zorg voor mensen met kanker en hun naasten mogelijk te maken. Het is geweldig om te zien hoe alle vrijwilligers zich, vanaf september, inzetten voor de organisatie van de Verbeeten Challenge. Hoe alle kwartjes in de maanden erna op zijn plaats vallen en we samen naar de dag van het evenement toewerken. Het hoogtepunt is de dag zelf, waarop de challenges plaatsvinden en we het bedrag dat we samen met alle deelnemers en sponsoren hebben opgehaald, bekendmaken.”

Ook Dennis zet zich al zes jaar in als vrijwilliger. Hij is verantwoordelijk voor de vormgeving van online en offline promotionele uitingen. “Ik heb (zoals velen van ons) mensen om me heen verloren aan kanker. Als ik hiermee mensen kan helpen, dan doe ik dat graag. Het is fijn om bij een groep mensen te horen die zich inzet voor de medemens. Het beroert je, het ontroert je, het maakt je sterk en het maakt mij een beter mens.”

Waardevolle bijdrage

Helpende handjes zijn hard nodig. De Verbeeten Challenge wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers. Riquette: “Vrijwilliger zijn bij de Verbeeten Challenge geeft zoveel voldoening, je levert een enorm waardevolle bijdrage aan een doel waarvoor heel veel geld nodig is.” Ook Cindy zet zich al jaren in voor dit goede doel. Na een aantal jaren in de sponsorcommissie is ze twee jaar voorzitter geweest. Daarna maakte ze de stap richting de communicatiecommissie als communicatieadviseur. “Naast het leveren van een zinvolle bijdrage krijg je er ook een extra familie bij! We zijn een heel divers en hecht team. Iedereen zet zich duurzaam in voor het goede doel en iedereen is welkom. Vrijwilliger zijn is mij met de paplepel ingegoten: wie goed doet, goed ontmoet! We hebben het goed en willen ook graag iets goeds terugdoen waar we anderen mee helpen.”

De cirkel compleet

In 2013 werd bij Pee-Jay, ook vrijwilliger bij de Verbeeten Challenge, Non-Hodgkin gediagnosticeerd. “Hoewel het een turbulente tijd was en ik geblinddoekt in een eindeloze achtbaan zat, denk ik zeer positief terug aan mijn tijd bij Instituut Verbeeten. Ik denk vaak terug aan de warme ontvangst, de belangstelling en betrokkenheid van de medewerkers. Daarom draag ik de Verbeeten Challenge een enorm warm hart toe. Dat ik daarbij ambassadeur mag zijn maakt het voor mij compleet. Dit is voor mij de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk doe. Mijn rol is heel klein vergeleken met de kerngroep van vrijwilligers. De passie en liefde waarmee zij zich inzetten is een groot voorbeeld voor mij.”

Foto Pee Jay

Gedenken, vieren, lachen, vechten en een traan

Op de dag zelf zijn er veel verschillende emoties bij de deelnemers en bezoekers. Een lach en een traan wisselen elkaar af. Riquette: “De sfeer op het plein is fantastisch, heel gemoedelijk, familiair, deelnemers en toeschouwers zijn enthousiast en behulpzaam. Daarnaast is er ook ruimte voor emotie, we weten allemaal voor welk doel we hier zijn.” Ook Cindy vindt de sfeer op de dag zelf geweldig. “Het heeft iets magisch. De ene keer sta je keihard te klappen en vier je feest. En het andere moment schiet je vol... een mix van emoties.”
“De sfeer tijdens het evenement kent meerdere gezichten maar het is vooral luchtig, vrolijk en met momenten emotioneel. Het hele evenement ademt optimisme uit en dat vinden wij erg belangrijk.” vult Dennis aan.

Foto Cindy

Sportief aan de bak

Naast de organisatie nemen sommigen ook deel aan één van de negen verschillende uitdagingen. Ook Cindy heeft al meerdere malen meegedaan: “Samen met mijn man en drie dochters heb ik meegedaan met de fietstocht, prachtig om langs allemaal onontdekte plekjes te komen. Daarnaast heb ik met collega's een keer 60 kilometer op de racefiets gefietst. Dat was ook heel tof!” Dit is echter niet voor iedereen een haalbare kaart. Zo vertelt Pee-Jay: “Helaas heb ik zelf nog niet meegedaan aan de Verbeeten Challenge. Ik wil wel, maar kan niet. Toch wil ik wel een keer mee doen. Vóór mijn ziekte had ik een topconditie. Zo liep ik ook met de Ten Miles mee. Tijdens mijn ziekte was mijn fysieke gesteldheid en topconditie mijn redding. Het voelt alsof ik daarmee betaald heb, waardoor ik zowel mentaal als fysiek vrijwel ongeschonden uit de strijd ben gekomen. Een strijd die ik niet ‘gewonnen’ heb, maar waar kanker van mij verloren heeft. Een strijd die ik niet ‘overleefd’ heb, maar waar kanker mij niet heeft overleefd.”

Doe mee in de strijd tegen kanker

Doe mee in de strijd tegen kanker, schrijf je in en laat je sponsoren. Alle opbrengsten gaan naar onderzoek voor betere zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Dit jaar zijn er naast de zes vaste uitdagingen ook drie nieuwe onderdelen: gravelbiken, kids run en samen aan de wandel. Op deze manier kan iedereen, jong of oud, gezond of met lichamelijke beperkingen, meedoen.
www.verbeetenchallenge.nl