Verwendag voor gezinnen – ze staan er niet alleen voor

Op zaterdag 27 mei vond voor de 11e keer de verwendag plaats. Een dagje uit voor gezinnen waarvan een ouder is getroffen door kanker. De verwendag werd georganiseerd door Instituut Verbeeten en Stichting de Lotgenoten. Stichting Verbeeten Challenge en Coovels Smits Stichting hebben financieel bijgedragen aan deze dag. Vrijwilligers van Instituut Verbeeten en Stichting de Lotgenoten zorgden ervoor dat de families een onvergetelijke dag beleefden. In deze blog vertelt radiotherapeutisch laborant Ilse over haar ervaring op deze bijzondere dag.

Gouden randje

“In het zonnige Pinksterweekend heb ik meegeholpen met de verwendag in Safaripark Beekse Bergen. Een dag met een gouden randje zoals één van de deelnemers het aan het einde van de dag benoemde. En niet alleen voor hen, maar ook voor mij als helpende hand tijdens deze goed georganiseerde dag. Van begin tot het eind verliep alles op rolletjes en je kon merken dat de organisatie dit al vaker had gedaan.”

1

Kanker heb je niet alleen

“Als radiotherapeutisch laborant bij Instituut Verbeeten kom ik al jaren in contact met de patiënt, altijd in een klinische omgeving waarbij het draait om die ene patiënt. Ik weet dat de diagnose kanker je leven op zijn kop zet, dat het fysiek en emotioneel z’n tol eist en de alledaagse routine flink verstoort. Maar die ene patiënt maakt deel uit van een geheel, een gezin, en is samen met zijn of haar partner verantwoordelijk om het gezin draaiende te houden. Hoe anders is dat, als één van de twee drijvende krachten uit zo’n gezin ziek wordt. Dat werd me pas duidelijk toen ik deze verwendag meedraaide. Van kleuter tot puber, de impact die een zieke ouder heeft op een kind is onmiskenbaar. Maar ook de dubbele rol van de partner, die nu verzorger is van de kinderen én echtgeno(o)t(e) en daarnaast alle ballen in de lucht moet houden. Het hele plaatje rondom die ene patiënt werd me nu pas echt helder en ik begrijp nu wat de slogan ‘Kanker heb je niet alleen’ betekent.”

2

Rugzak

“De families werden verwelkomd en kregen een rugzak mee met versnaperingen om de hele dag lekker door het park te struinen. Er waren rolstoelen geregeld en een paar extra voor de patiënt die iets te overmoedig was en hoopte de dag geheel op eigen kracht te kunnen volbrengen. Sommigen moesten zich gedurende de dag toch overgeven aan de rolstoel, maar dat mocht de pret niet drukken. Fotografen van Stichting de Lotgenoten liepen rond om de herinneringen voor de gezinnen vast te leggen.”

No judgement

Safaripark Beekse Bergen had tijdens deze dag een exclusieve rondleiding achter de schermen bij de nijlpaarden geregeld en een gamedrive waarbij de gezinnen in een open Land Cruiser rondgereden werden. Zij kwamen oog in oog te staan met de wilde dieren van de savanne en ondertussen vertelde de ranger alles over deze dieren.

Buiten deze twee activiteiten konden de gezinnen in eigen tempo door het park wandelen en varen. Er was een verzamelpunt dat gedurende de dag door vrijwilligers bemand werd voor alle onvoorziene zaken om hulp te kunnen bieden. Ook bij de extra activiteiten waren vrijwilligers aanwezig om de rondleidingen in goede banen te leiden en vooral de gezinnen te ontzorgen. “Van een tube zonnebrand tot een rolstoel halen vanuit de andere kant van het park, of even met de kinderen spelen zodat papa en mama konden eten; het hoorde allemaal tot ons takenpakket en het was fijn om dit te kunnen doen. De gesprekjes, die ik met onze patiënten en hun gezinsleden van groot tot klein in deze ontspannende omgeving heb gevoerd, gaven me een kijkje in hun wereld buiten ons Instituut. Een wereld waarin je mooie dingen ervaart tijdens je behandeling, maar ook veel onbegrip na je behandeling want in de ogen van de buitenwereld ben je dan alweer ‘beter’. Tijdens deze verwendag was er ‘no judgement’ als je na een paar uur weer naar huis moest omdat het gewoonweg nog te vermoeiend was. Wij weten dat je lichaam veel hersteltijd nodig heeft na een radiotherapeutische behandeling.”

3
4 (1)

Goud waard

Gezinnen konden van elkaar genieten en hier en daar met lotgenoten herkenbare gesprekjes voeren. Even ervaren dat ze er niet alleen voor staan, dat anderen in dezelfde situatie overeenkomstige ervaringen hebben. Maar ook dat er achter de organisatie van deze dag mensen zitten die begaan zijn met het lot van deze gezinnen. “Eén van de deelnemers zei zo treffend tegen mij dat ze door deze hartverwarmende dag letterlijk had ervaren dat ze deze kanker niet alleen had, omdat voor haar volstrekt vreemde mensen dit zo liefdevol georganiseerd hadden. Maar ook, dat deze dag genieten, het gezin weer een positieve vibe had gegeven in de ellendige tijd die ze achter de rug hadden en dat ze wederom voelde dat ze er binnen het gezin niet alleen voorstond. Met alle leuke dierlijke avonturen, fijne gesprekjes onderling en wat ik uit de belevenissen op kon maken, sloten we de dag geheel voldaan af. De kinderen, klein en groot, kregen een leuke dierenknuffel mee naar huis om zich deze fijne dag te herinneren. Het bij kunnen dragen aan deze voor hun onvergetelijke dag was ook voor mij GOUD waard.”