Net een beetje anders

Vandaag is het Wereldkankerdag. Een dag die, sinds ik bij Instituut Verbeeten werk, natuurlijk extra betekenis heeft gekregen. In 2003 ben ik gestart als radiotherapeutisch laborant. Een radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit op het bestralingstoestel die zijn voorgeschreven door een radiotherapeut-oncoloog. Wanneer mensen in mijn omgeving horen dat mijn werk bestaat uit het bestralen van mensen met kanker, krijg ik vaak een meelevende blik. ‘Dat moet vast zwaar zijn’, zeggen ze dan. En ja, het gaat me niet altijd in de koude kleren zitten.

blog-wereldkankerdag-2022-instituut-verbeeten

Het merendeel van onze patiënten komt met het doel om te genezen. Een kleine groep is terminaal en komt enkel voor pijnverlichting. En elke patiënt heeft zijn eigen verhaal. Veel van die verhalen hebben op mij een diepe indruk gemaakt. Zo zal ik nooit die ene jonge patiënt vergeten die een zware behandeling onderging, maar enkele weken later -ondanks de pijn die hij had- een zelfgemaakte taart voor ons kwam brengen.

Gelukkig is er altijd ruimte voor een lach. Niet alleen tussen collega’s onderling, maar ook zeker met patiënten. Maar als radiotherapeutisch laborant ben je er ook om prangende vragen te beantwoorden, een luisterend oor te bieden als er tranen komen en uitleg te geven over de mechanica van het toestel. Het hoort er allemaal bij. Zo zetten we ons dagelijks in om de patiënt de behandeling zo prettig mogelijk te laten ervaren.

"Veel van die verhalen hebben op mij een diepe indruk gemaakt"

Bij Instituut Verbeeten werk ik nog altijd met veel plezier. Dan wel niet meer als radiotherapeutisch laborant, maar als adviseur Patiëntencommunicatie. Het lijkt misschien een vreemde stap, want wat heeft communicatie met behandeling te maken? Het is toch totaal iets anders? Toch zijn er veel overeenkomsten. Want voor mij heeft patiëntencommunicatie alles te maken met het goed zorgen voor de patiënt. Goede informatie vóór, tijdens en na de behandeling is heel belangrijk. Het complete verhaal vertellen in beeld, geluid en tekst. Met mijn jarenlange praktijkervaring als radiotherapeutisch laborant denk ik die vertaalslag goed te kunnen maken.

Met duidelijke en complete informatie voor de patiënt willen we zoveel mogelijk (onnodige) zorgen wegnemen. Dus érgens doe ik toch nog hetzelfde werk, maar dan… net een beetje anders.

Janina Cruz
Adviseur Patiëntencommunicatie