‘Ieder kind dat we blij kunnen maken, is alle moeite dubbel en dwars waard’

Henk Rams is vrijwilliger bij Stichting de Lotgenoten. De stichting is in 2005 opgericht en bestaat uit (ex-)kankerpatiënten die stuk voor stuk sportief zijn ingesteld. Henk (zelf frequent hardloper) is als vriend van de oprichter betrokken bij de Lotgenoten. De leden leveren sportieve prestaties en halen daarmee geld op voor onder meer de Verwendag. Die wordt samen met Instituut Verbeeten georganiseerd voor gezinnen waarbij een ouder is getroffen door kanker.

Blog Henk Rams Verwendag Instituut Verbeeten 2022

Dit jaar vindt op 21 mei de tiende editie van de Verwendag plaats bij de Beekse Bergen. De allereerste editie vond plaats bij een speelboerderij in Gilze. Daarvoor waren we ook al in contact met Instituut Verbeeten en hebben we de buitenruimte mee helpen financieren. Verbeeten kwam later met het idee om iets voor gezinnen te organiseren. Als één van de ouders kanker krijgt, heeft dat een enorme impact op een kind en op het hele gezin.

 

"Als je ziet hoe een gezin dan geniet op de Verwendag, dat geeft ons weer moed om dit voort te blijven zetten"

Mijn vriend en oprichter Marcoen Oomen kreeg op een dag zelf de diagnose teelbalkanker. We spraken met elkaar af dat als hij hersteld zou zijn, we een marathon zouden lopen. Dat hebben we ook gedaan. Later deden we mee aan de RoPaRun, de langste non-stop estafetteloop ter wereld, van Rotterdam naar Parijs. Het team bestond alleen maar uit (ex-)kankerpatiënten. Ik ging mee als begeleider om de estafette op beeld vast te leggen. Vanuit die groep is Stichting de Lotgenoten ontstaan. We organiseren sportactiviteiten, zoals de beklimming van de Mont Ventoux  (georganiseerd door bestuurslid Rocco Ermens), om geld op te halen voor lotgenoten, zoals patiënten van Instituut Verbeeten en hun gezinnen.

Vanuit de stichting zijn we meestal met een aantal mensen aanwezig op de Verwendag. En we gaan dan ook met mensen in gesprek. Iets waar ik minder bij stilstond, is dat het financiële plaatje bij die gezinnen er vaak ineens anders uit komt te zien als één van de ouders kanker krijgt. Sommige werkgevers gaan heel goed om met die situatie, maar er zijn er ook genoeg die na één jaar het contract beëindigen. Dat is keihard. Dan is er ook weinig of geen geld meer om met het gezin leuke uitstapjes te maken.

Als je ziet hoe een gezin dan geniet op de Verwendag, dat geeft ons weer moed om dit voort te blijven zetten. Elk kind dat en elke ouder die we hiermee blij kunnen maken is dubbel en dwars alle moeite waard. We hebben goeie sponsors die ons ondersteunen. Een aantal is er dit jaar ook bij, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk hun financiële steun is. We gaan er ook dit jaar, tijdens de jubileumeditie, een mooie dag van maken.

Henk Rams
Stichting de Lotgenoten

 

Verwendag 2022 Safari