HyperArc: een krachtige module

Marion Essers is als klinisch fysicus sinds 2004 verbonden aan Instituut Verbeeten. Ze is expert op het gebied van bestralingsberekeningen en projectleider van HyperArc. Op 10 april en op 26 juni vindt de Verbeeten Challenge plaats, waar geld wordt opgehaald voor HyperArc.

Verbeeten Challenge Tilburg 2022 10 April Hyperarc

HyperArc is een krachtige module om de stralingsdosis in het normale hersenweefsel te reduceren. Dat wordt steeds belangrijker, omdat we ook telkens meer tumoren in het hersenweefsel willen bestralen. Waar we er in Nederland eerst vanuit gingen dat het tot en met drie uitzaaiingen nuttig is met precisiebestraling te behandelen, houden we nu aan dat het nuttig is tot en met negen uitzaaiingen. HyperArc zorgt ervoor dat, ondanks het grotere aantal uitzaaiingen dat bestraald wordt, het gezonde hersenweefsel toch goed gespaard kan worden. Hierdoor worden geheugenproblemen mogelijk voorkomen of beperkt, iets wat van groot belang is.

De module HyperArc zit in het dosisberekeningssysteem en op de versneller zelf. Dankzij deze slimme software kun je héél precies bestralen waardoor de dosis straling rondom de tumor lager is. Hierdoor wordt het gezonde hersenweefsel beter gespaard. Op een CT-scan en met behulp van een MRI-scan worden de te bestralen en te sparen gebieden ingetekend en rekent HyperArc de dosis, de hoeken en de richtingen uit waaronder de patiënt het best bestraald kan worden. Doordat gezond hersenweefsel beter gespaard wordt, kunnen we vaker een eenmalige bestraling geven in plaats van drie.

"Iedereen heeft het gevoel dat je het sámen doet voor een betere behandeling bij kanker"

De patiënt krijgt een speciaal masker waarbij het gezicht grotendeels vrij is, maar waarin de patiënt wel heel stil blijft liggen. Met oppervlaktescanning kunnen we controleren of de patiënt gedurende de behandeling stil blijft liggen. Het is ook dankzij de Verbeeten Challenge dat we eerder al dit oppervlaktescanningsysteem (Identify) hebben kunnen installeren. Identify is overigens een techniek waarmee we ook borstkanker patiëntvriendelijker kunnen behandelen.

Tijdens de Verbeeten Challenge heerst er een ontzettend bijzondere sfeer. Iedereen heeft het gevoel dat je het sámen doet voor een betere behandeling bij kanker. Ook dit jaar ben ik er zelf weer bij. Dit keer niet sportief, maar als vrijwilliger.

Marion Essers
Klinisch fysicus

Heb je vragen? Wil je meer weten van HyperArc? Marion staat je graag te woord tijdens de Verbeeten Challenge Tilburg op 10 april 2022 van 9.30 tot 11.30 uur bij de stand van Instituut Verbeeten.