Het is nooit te laat om te stoppen met roken!

Vaak denken mensen dat het te laat is om te stoppen met roken als de diagnose kanker is gesteld. Het tegendeel is waar: ook als je kanker hebt, bevordert stoppen met roken het lichamelijk herstel. Op onze stoppen met roken poli (SMRP) zetten Ilse Bekkers en Rien Klop, beiden radiotherapeutisch laborant en stoppen met roken coach, zich dagelijks in om patiënten te helpen bij het stoppen met roken.

Alleen maar voordelen

Ilse: “Gemiddeld zien wij op de SMRP zo’n 115 patiënten per jaar. Door te stoppen met roken neemt het hele lichaam, dus ook de tumor, zuurstof beter op. Hierdoor kan de radiotherapie meer effect hebben. Ook herstelt het gezonde weefsel, dat onvermijdelijk mee wordt bestraald, sneller doordat er meer zuurstof in het bloed zit. Stoppen met roken is daarom voor alle patiënten van belang.” Rien vult daarop aan: “Het is wetenschappelijk bewezen dat een patiënt die niet rookt tijdens de bestralingsperiode minstens 20% meer effect heeft van de werking van de bestraling op de tumor. Er zijn minder bijwerkingen en de kans op terugkeer van de tumor wordt ook kleiner.”

Alles uit de kast halen

Al ruim 32 jaar werkt Ilse bij Instituut Verbeeten als radiotherapeutisch laborant en haalt veel voldoening uit haar werk. “Ik wil alles uit de kast halen voor het allerbeste resultaat van de radiotherapie. Door de jaren heen heb ik veel technische vooruitgang en verbeteringen meegemaakt op het gebied van radiotherapie, maar het stoppen met roken is iets wat de patiënt zelf kan bijdragen aan zijn of haar behandeling. Ik heb met eigen ogen het verschil gezien. Al zijn het alleen maar de bijwerkingen van een niet-rokende patiënt t.o.v. een rokende patiënt. Zij ervaren veel minder bijwerkingen, dat gun ik iedereen. En als het al in de bijwerkingen zoveel scheelt wat zal dan het effect op de gehele behandeling wel niet zijn als de patiënt stopt met roken?! De meeste voldoening haal ik dan ook uit een patiënt die trots vertelt dat hij of zij niet meer gerookt heeft, ook niet op dat ene zo speciale moment. Dan voel ik de euforie van de overwinning die de patiënt behaald heeft en ‘vier’ ik dat mee.”

Ilse Bekkers Leers LR
Rien Klop LR

Kracht van samen

De patiënten van Instituut Verbeeten staan er niet alleen voor. Door een goede begeleiding voor, tijdens en na de behandeling hebben Ilse en Rien al veel patiënten geholpen. Rien: “In zes gesprekken verdeeld over tien weken begeleiden en coachen wij rokers om van hun nicotineverslaving af te komen. Samen met de patiënt stellen we een gepersonaliseerd stoppen-met-rokenplan op. Dit plan kan bestaan uit doelen, strategieën en een tijdschema om geleidelijk of abrupt te stoppen met roken. In sommige gevallen werken wij samen met een (huis)arts om geneesmiddelen aan te bevelen en te coördineren, zoals nicotinevervangers (nicotinepleisters, -zuigtabletten of -kauwgom) of medicatie op recept. Ook werken wij nauw samen met het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Zij sturen KNO-patiënten vroegtijdig door. Zij hebben namelijk erg veel baat bij het stoppen met roken voorafgaande aan de behandeling.”

Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober

Elk jaar in de maand oktober wordt aandacht besteed aan Stoptober, 28 dagen niet roken in oktober. Stoptober-deelnemers worden elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden. Dit jaar vindt de 10e editie van Stoptober plaats. Ilse: “Stoptober is een mooie campagne om mensen te helpen afscheid te nemen van hun ‘beste vriend’ die er altijd voor hun was; ‘in goede en ook in slechte tijden’. Maar die uiteindelijk helemaal geen goede vriend blijkt te zijn. Uiteindelijk is het puur eigenbelang van de tabaksindustrie om er rijker van te worden, ondanks het algemene bekende bewustzijn dat roken slecht voor je is. Er zijn wel duizenden redenen te vinden om te roken maar er is er maar één om het niet te doen, en die zie je als je in de spiegel kijkt! Voor onze patiënten en in het belang van hun behandeling is het twaalf maanden per jaar Stoptober.”

Tips

Denkt u na het lezen van deze blog ook na over het stoppen met roken? Ilse en Rien geven u graag nog een paar tips mee:

  • Zoek een buddy die u kan helpen op moeilijke momenten en misschien wel samen met u hetzelfde coachingstraject aan wil gaan.
  • Maak een top tien met de belangrijkste redenen waarom u wilt stoppen met roken en lees dat elke ochtend hardop voor.
  • Zet het geld wat u bespaart opzij en doe er regelmatig iets leuks mee of spaar het voor een flinke uitgave.
  • Roken is zowel een geestelijke verslaving (gewoonte) als een lichamelijke verslaving. Besef dat het een echte verslaving is, dus je bent geen slappeling als je het moeilijk vindt.
  • Gebruik een hulpmiddel (pleisters, medicatie e.d.).
  • Hou vol! De verslaving wordt minder naarmate je het langer volhoudt. Laat je niet verleiden tot toch nog een ‘peukie’, dat is een grote valkuil.

Stoppen met roken poli

Bent u patiënt van Instituut Verbeeten en wilt u hulp bij het stoppen met roken? Dan kunt u een afspraak maken met de coaches van de SMRP, zij helpen u stap voor stap. Aanmelden kan via uw radiotherapeut-oncoloog, de radiotherapeutisch laboranten of de baliemedewerkers aan de centrale receptie. Ook familieleden of vrienden die willen stoppen met roken kunnen zich aanmelden voor een afspraak met een coach.