Hersentumoren en het achterhoofdmasker: de strijd om de beste zorg
Hersentumoren zijn ingrijpende en complexe aandoeningen die een grote impact hebben op patiënten en hun omgeving. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 1.300 mensen een hersentumor vastgesteld, waarvan bij ongeveer 650 personen sprake is van een glioblastoom.[1] Bij Instituut Verbeeten behandelen we jaarlijks zo’n 35 tot 50 patiënten met een glioblastoom. Dit is een vrij zeldzame vorm van kanker. De behandeling hiervan vereist geavanceerde technologie, gespecialiseerde kennis en bovenal een menselijke benadering. Een nieuw hulpmiddel in deze strijd is het achterhoofdmasker, een innovatieve methode die wordt ingezet bij de bestraling van hersentumoren.
Radiotherapeut-oncoloog Tom Rozema van Instituut Verbeeten behandelt patiënten met een hersentumor. Hij ziet hoe nieuwe technieken, zoals het achterhoofdmasker, bijdragen aan een comfortabelere behandeling. “Patiënten ervaren het achterhoofdmasker als veel prettiger dan het traditionele aangezichtsmasker. Hun gezicht blijft vrij, wat het minder benauwend maakt,” vertelt Tom. In deze blog gaan we dieper in op de complexiteit van hersentumoren, de behandelmogelijkheden en de belangrijke rol van het achterhoofdmasker.

Patiënt in aangezichtsmasker

Patiënt in comfortabel individueel achterhoofdmasker
Hersentumoren: een korte uitleg
Een hersentumor is een abnormale groei van cellen in de hersenen en komt in verschillende vormen en gradaties voor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire hersentumoren, die in de hersenen zelf ontstaan, en secundaire hersentumoren, die het gevolg zijn van uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam. Bij Instituut Verbeeten worden vooral primaire hersentumoren behandeld, met name glioblastomen. Helaas zijn de overlevingskansen gering bij deze vorm.
De symptomen van een hersentumor zijn afhankelijk van de locatie en kunnen variëren van hoofdpijn, neurologische uitval, epilepsie en misselijkheid tot geheugenproblemen en gedragsveranderingen.
Behandelopties: samenwerking is cruciaal
Bij de behandeling van hersentumoren is een multidisciplinaire aanpak essentieel. Neurologen, radiotherapeut-oncologen, oncologen en andere specialisten bespreken in wekelijkse multidisciplinaire overleggen (MDO’s) de best mogelijke behandeling voor elke patiënt. “We werken nauw samen, zowel binnen als buiten onze regio. De communicatielijnen zijn kort, wat zorgt voor een efficiënte en patiëntgerichte aanpak. Maar ook binnen Instituut Verbeeten is de samenwerking met onze ondersteunende diensten prettig en waardevol, zoals met de maatschappelijk werkers,” legt Tom uit.
De behandelmethoden variëren per patiënt. Chirurgie, chemotherapie en radiotherapie worden vaak gecombineerd om de tumor zo goed mogelijk te bestrijden. In de meeste gevallen is de behandeling palliatief: gericht op levensverlenging en het verminderen van klachten. “Een hersentumor is een complexe aandoening. We kijken altijd naar wat medisch mogelijk is, maar ook naar wat de patiënt zelf wil en aankan,” zegt Tom.

Tom Rozema, radiotherapeut-oncoloog
Het achterhoofdmasker: een patiëntvriendelijke methode
Sinds 2024 gebruikt Instituut Verbeeten bij de meeste bestralingen in het hoofd-halsgebied (KNO-gebied) al een comfortabel, individueel achterhoofdmasker als alternatief voor het traditionele aangezichtsmasker. Vanaf februari 2025 is deze methode ook ingevoerd voor patiënten met een hersentumor. Dit innovatieve hulpmiddel biedt een belangrijk voordeel: het gezicht blijft vrij, wat de behandeling voor de patiënt minder benauwend en daardoor comfortabeler maakt.
Tom ziet een duidelijk verschil in de ervaring van patiënten: “Het traditionele aangezichtsmasker bedekt het hele gezicht, wat als beklemmend kan worden ervaren. Met het achterhoofdmasker kunnen patiënten rustiger en comfortabeler de behandeling ondergaan.”
Op dit moment is Instituut Verbeeten het enige ziekenhuis in Nederland dat deze methode toepast. Dit maakt het instituut een pionier op het gebied van patiëntvriendelijke radiotherapie.
De toekomst van hersentumorzorg
De behandeling van hersentumoren blijft zich ontwikkelen. Nieuwe bestralingstechnieken en betere samenwerking tussen specialisten zorgen ervoor dat patiënten steeds betere zorg krijgen. Het achterhoofdmasker is een voorbeeld van een innovatie die de ervaring van de patiënt verbetert.
“Technologie is belangrijk, maar de menselijke benadering blijft vooropstaan,” benadrukt Tom. “Patiënten moeten zich niet alleen veilig voelen, maar ook gehoord en begrepen. Dat maakt uiteindelijk het verschil in de zorg.”

Meer informatie en lotgenotencontact
Als u te maken hebt met kanker, leeft u in een wereld waar u niet voor hebt gekozen. Maar waarin u wel uw weg moet vinden. Op kanker.nl vindt u informatie, hulp en lotgenoten.
Hersentumor Contactgroep Patiëntenvereniging Hersenletsel.nl
Hebt u een hersentumor of bent u betrokkene? Er komt veel op u af. De hersentumor contactgroep wil mensen met een hersentumor en hun naasten informeren en ondersteunen. Dat doen ze door lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging.
Centra voor leven met en na kanker
De gevolgen van de behandeling kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven. Op emotioneel, maar ook op praktisch vlak, met betrekking tot werk, studie of sociale contacten. Het is van belang dat patiënten, naasten en nabestaanden over hun problemen kunnen praten en adequate hulp krijgen als ze dat wensen.
De centra voor leven met en na kanker bieden deze zorg, zodat deze groep mensen optimale kwaliteit van leven ervaart en kan blijven meedoen in de maatschappij.
Ook in onze regio zijn locaties te vinden waar regelmatig bijeenkomsten voor lotgenotencontact worden georganiseerd.
[1] Bron: www.kanker.nl