Een glimlach kost niets, maar doet wonderen

Radiotherapeutisch laborant is een dankbaar én gevarieerd beroep. Je kunt echt iets voor de patiënt betekenen en bent bezig met zowel zorg als techniek. Ook dit jaar hebben wij weer plaats voor twee inservice leerlingen. Benieuwd wat deze functie precies inhoudt? Coen, Petra en Wendy vertellen je hier graag meer over.

Een mooie uitdaging

Al ruim twintig jaar werkt Wendy bij Instituut Verbeeten als radiotherapeutisch laborant. Wendy: "Doordat je met mensen werkt is iedere dag weer anders. En door de ontwikkelingen in de techniek leer je steeds weer bij. Dat maakt mijn werk uitdagend. Ik ga blij en voldaan naar huis als ik net iets meer heb kunnen betekenen voor een patiënt of voor een collega, waardoor deze zich gehoord en geholpen voelt. Iets extra's doen voor onze patiënten is een kleine moeite, maar wordt vaak ontzettend gewaardeerd. Een glimlach kost niets, maar doet wonderen.”

Foto Wendy 2
Schermafbeelding 2024 01 12 115744

Het maken van een plan

Tijdens de opleiding doe je technische kennis op van verschillende bestralingstechnieken, het bedienen en instellen van bestralingsapparatuur, het maken van CT-scans en bestralingsplannen, maar ook het informeren en begeleiden van patiënten tijdens hun bestralingen. Coen is na zijn opleiding eerst als radiotherapeutisch laborant op de bestralingsuitvoering gaan werken en is na 10 jaar overgestapt naar de Treatment Planning. Hier wordt het bestralingsplan gemaakt. Coen: “Het werken op de Treatment Planning is uitdagend omdat iedere patiënt een puzzel op zich is. Aan de ene kant willen we het gebied waar de kanker zit zo goed mogelijk bestralen, maar we willen ook het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen. Hier zoeken we altijd een balans in.”

Een klein gebaar kan veel betekenen

Ook Petra werkt al 26 jaar als radiotherapeutisch laborant bij Instituut Verbeeten. Petra: “Ik ga na een dag hard werken blij naar huis als ik iets heb kunnen betekenen voor een patiënt. Net even dat stapje extra zetten. Een klein gebaar kan al veel betekenen. Ik heb bijvoorbeeld een keer een patiënt gehad die heel erg veel pijn had. Ik heb haar toen op een bed gelegd, zodat ze even kon rusten. Daarna kon ze naar huis toe met wat minder pijn. Het is een mooi beroep omdat je mensen kunt helpen. Ook leer je de patiënten een beetje kennen omdat je ze vaker ziet.”  

Schermafbeelding 2024 01 16 121353

Combinatie van zorg en techniek

Ieder jaar verwelkomen wij twee nieuwe leerlingen radiotherapeutisch laborant bij Instituut Verbeeten. Je gaat dan werken en leren tegelijk. In 3 jaar word je hbo opgeleid tot radiotherapeutisch laborant. De opleiding volg je bij het Erasmus MC in Rotterdam, alle praktijkervaring doe je bij ons in Tilburg, Breda en Den Bosch op. Coen: ”De opleiding is een combinatie van zorg en techniek. De techniek achter de toestellen is minstens zo interessant als het medische aspect van de opleiding.” Wendy vult hierop aan: “De afwisseling vond ik erg leuk aan de opleiding, je krijgt veel technische maar ook sociale vakken. Praktijk en theorie wisselden elkaar veel af. Zorg gecombineerd met techniek dat sprak mij erg aan.”  

Is deze opleiding ook iets voor jou?

Wil je meer informatie over de opleiding tot radiotherapeutisch laborant?

  • Neem dan een kijkje op onze website
  • Neem contact op met één van onze praktijkbegeleiders via 013 – 954 77 77.
  • Stuur een e-mail naar opleiding@bvi.nl.

Wil jij zien voor welk werk je wordt opgeleid? Bekijk dan hiernaast het filmpje waarin onze collega's Janneke, Joram en Vera aan het woord zijn.