Achter elke vrijwilliger zit een hart vol emotie

De kracht van samen heeft ook zeker betrekking op de vrijwilligers van Instituut Verbeeten. Dankzij hun inzet krijgen onze patiënten net dat beetje extra aandacht dat ze nodig hebben. Maar liefst acht vrijwilligers voorzien onze patiënten dagelijks van een kopje koffie of thee en maken natuurlijk een praatje met hen.

Wij zijn dan ook enorm blij met hun inzet en staan graag stil bij het belangrijke werk dat ze iedere dag weer doen. Zeker op de Nationale Vrijwilligersdag, die ieder jaar op 7 december plaatsvindt. Een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. En vandaag laten wij onze vrijwilligers graag zelf aan het woord. 

Foto Geknipt Vrijwilligers

De roeping tot vrijwilliger

Als ruim 18 jaar werkt Mirjam als vrijwilliger bij Instituut Verbeeten in Tilburg. Regelmatig maakt ze een praatje met één van de wachtende patiënten. Mirjam: “Het kopje koffie of thee is slechts een schakeltje, het gaat erom wat er daarna gebeurt.”

Achter het overhandigen van een kopje koffie blijkt een intense wereld schuil te gaan. Een wereld vol verhalen van verdrietige, maar ook blije patiënten en hun naasten. Mirjam: “Ik voel mij zo ontzettend bevoorrecht dat ik dit werk mag doen. Het gevoel dat je iemand in moeilijke tijden kunt ondersteunen en even stil kunt staan bij hetgeen hij of zij doormaakt. Dit alles ervaar ik als heel bijzonder.”

Ook Ans sluit zich hierbij aan. “Na bijna twintig jaar vrijwilligerswerk in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werd ik gevraagd om mijn werk bij Instituut Verbeeten voort te zetten. Dat deed ik uiteraard met veel plezier. Het geeft mij ontzettend veel voldoening als ik mensen in lastige tijden een beetje kan verwennen.”

Dankbaarheid

Wil: “De sfeer binnen Instituut Verbeeten met rust, huiselijkheid en respect past goed bij mijn karakter. Ik heb aardige collega’s die je ‘zien’ én ‘horen’. Daarnaast krijg ik regelmatig feedback van de patiënten. Maar eigenlijk zie ik de feedback al op hun gezicht. Dat brengt mij veel dankbaarheid en levensvreugde.”

“Veel patiënten zijn zeer open over de begeleiding en hun behandeling. Daarbij zijn ze vaak lovend over de vriendelijkheid en de rust binnen Instituut Verbeeten. Het voelt goed om daar een bijdrage aan te leveren.” vult Marlou aan.

Enthousiasme is aanstekelijk

Vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven. Brigitte: “Toen ik Mirjam zo enthousiast over haar vrijwilligerswerk hoorde vertellen, wilde ik dit ook gaan doen. Ik haal er veel voldoening uit en bovendien zijn de medewerkers van Instituut Verbeeten erg aardig.”

Ook Corrie heeft ervoor gekozen om vrijwilliger te worden bij Instituut Verbeeten. Corrie: “Door corona ben ik erachter gekomen dat ik dit werk heel erg belangrijk vind. Verder is het altijd fijn om patiënten na hun behandeling nog eens tegen te komen, zodat ik kan vragen hoe het met hen gaat.”

AE7I5698A
Gerda En Elly 3

Twee nieuwe gezichten

Ons team is twee nieuwe gezichten rijker. Ook Gerda en Elly zetten zich sinds kort in om onze patiënten een hart onder de riem te steken.

Gerda: “Wanneer ik Instituut Verbeeten binnenstap is het alsof er een warme deken over me heen valt. De energie die er hangt en de sfeer is fijn, iedereen is even vriendelijk en de betrokkenheid is voelbaar. Voor mij persoonlijk is een luisterend oor bieden en er kunnen 'zijn' voor de patiënten wanneer dat nodig is, iets dat veel voldoening geeft.”

Ook Elly loopt sinds kort bij Instituut Verbeeten rond. Elly: “Na mijn pensioen afgelopen juli had ik, na 30 jaar in het ETZ te hebben gewerkt, toch nog de behoefte om iets met patiëntenzorg te gaan doen. Ik voel aan wanneer patiënten een gesprekje willen en wanneer niet. Ze zijn allemaal blij met de aangeboden drankjes en een vriendelijk woord. Dat is het minste wat je kunt doen want er komt niemand voor zijn of haar plezier. Ik ga na het werk weer met een voldaan gevoel naar huis toe.”