Onderzoek van de hersenen
De hersenen vormen het deel van het centrale zenuwstelsel dat zich in het hoofd bevindt. De hersenen vormen het waarnemende, aansturende, controlerende en informatieverwerkende orgaan bij mensen. De buitenste laag van de hersenen noemt men de hersenschors en deze bestaat uit grijze stof. Deze laag bevat voornamelijk de cellichamen van de zenuwcellen. De binnenste laag van de hersenen bestaat uit witte stof en bevat voornamelijk de verbindende zenuwvezels.
De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven door hersenvocht. Dit hersenvocht dient als een stootkussen voor deze (tere) organen.
Onderzoeken hersenen
Er zijn meerdere onderzoeken mogelijk om de hersenen te onderzoeken.
- PET-CT scan hersenen
Dit onderzoek brengt uw stofwisseling in beeld. - Hersenscan FP-CIT
Dit onderzoek geeft informatie over verschillende neurologische aandoeningen die kenmerken hebben van de ziekte van Parkinson. - Liquor scan (cisternografie)
Dit onderzoek laat de verplaatsing en verdeling van het hersen- en ruggenmergvocht zien.
Dit onderzoek kan lekkage van het hersen- en ruggenmergvocht via de neus of oren zichtbaar maken. Hiervoor is het onderzoek uitgebreider.
Straling
De camera detecteert de radioactieviteit en zet deze om in beelden. De toegepaste radioactiviteit en straling is zo laag, dat u geen nadelige gevolgen hoeft te verwachten.
Zwangerschap of borstvoeding?
In de zwangerschap wordt geprobeerd de stralingsbelasting tot een uiterste te beperken, zo nodig wordt het onderzoek aangepast. Een eventuele zwangerschap dient ook altijd aan de medisch specialist en de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde te worden gemeld.
Dit geldt ook bij het geven van borstvoeding.
Hebt u vragen?
U kunt bellen of mailen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Telefoonnummer: 013 - 594 77 16
Email: nucleaire@bvi.nl