Onderzoek van het hart
Het hart is een holle spier die bloed door het lichaam pompt. Het hart bestaat uit twee delen; een deel dat zuurstofarm bloed ontvangt vanuit het lichaam en pompt naar de longen en een deel dat zuurstofrijk bloed ontvangt vanuit de longen en pompt naar de rest van het lichaam.
Het hart bestaat uit 4 ruimtes (de boezems en de kamers) die worden gescheiden door hartkleppen. Door dit systeem wordt ervoor gezorgd dat bloed maar een kant op kan stromen.
Het hart wordt zelf van zuurstof en voedingsstoffen voorzien door de kransslagaders. Als deze zijn vernauwd ontstaat er zuurstoftekort in de hartspier hetgeen zich uit in pijn op de borst of in een hartinfarct.
Onderzoeken hart
Een hartscan is een onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde waarmee met behulp van een licht radioactieve ingespoten stof de functie van het hart in beeld wordt gebracht. De camera detecteert de radioactiviteit en zet deze om in beelden.
Er zijn meerdere onderzoeken mogelijk om het hart te onderzoeken.
- PET-scan hart.
Dit onderzoek brengt uw stofwisseling in beeld. - Myocardperfusie scan na Adenosine of Regadenoson.
Dit onderzoek laat doorbloedingsstoornissen of zuurstofgebrek in uw hart zien. - Myocardperfusie scan na inspanning.
Dit onderzoek laat doorbloedingsstoornissen of zuurstofgebrek in uw hart zien. - Myocardperfusie scan in rust.
Dit onderzoek laat doorbloedingsstoornissen of zuurstofgebrek in uw hart zien. - Myocardscan met Dobutamine
Dit onderzoek laat doorbloedingsstoornissen of zuurstofgebrek in uw hart zien. - Ejectiefractie linker ventrikel in rust
Dit onderzoek laat zien hoe de pompfunctie van uw linker hartkamer is.
Straling
De camera detecteert de radioactieviteit en zet deze om in beelden. De toegepaste radioactiviteit en straling is zo laag, dat u geen nadelige gevolgen hoeft te verwachten.
Zwangerschap of borstvoeding?
In de zwangerschap wordt geprobeerd de stralingsbelasting tot een uiterste te beperken, zo nodig wordt het onderzoek aangepast. Een eventuele zwangerschap dient ook altijd aan de medisch specialist en de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde te worden gemeld.
Dit geldt ook bij het geven van borstvoeding.
Hebt u vragen?
U kunt bellen of mailen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Telefoonnummer: 013 - 594 77 16
Email: nucleaire@bvi.nl