Bestraling van dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker kan ontstaan in het stuk darm vanaf het einde van de dunne darm tot de anus. Het begint met enkele cellen die kunnen gaan groeien tot een gezwel. Deze gezwellen kunnen op poliepen lijken. Bij verdere groei en het ontwikkelen van kwaadaardige eigenschappen ontstaat hieruit kanker.

De tumor wortelt zich in de darmwand, groeit er doorheen en kan uitzaaien via de lymfeklieren en/of bloedbaan. Dikkedarmkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten is sprake van een erfelijke vorm van dikkedarmkanker.

Darmkanker & voedsel

Er is geen direct verband aangetoond tussen dikkedarmkanker en voedsel, maar het komt wel vaker voor in landen met westerse eetgewoonten.

Voor meer informatie kunt u ook onze folders online bekijken of downloaden.

Behandeling van dikkedarmkanker

Bij dikkedarmkanker is een operatie de meest toegepaste behandeling. Meestal wordt een tumor in de dikke darm niet bestraald. Soms gebeurt dit nog wel, bijvoorbeeld als de tumor al erg is uitgebreid.

Het doel is dan de tumor kleiner te maken. Hij is dan makkelijker te opereren. Soms wordt de bestraling gecombineerd met chemotherapie